O nama

Cilj portala „Átlátszó Vajdaság” je proizvodnja i objavljivanje kvalitetnih medijskih sadržaja. Naš portal ne želi da se takmiči po obimu vesti, brzini ili broju klikova, već želi da ukazuje na činjenice i korelacije koje su do sada bile nepoznate javnosti.

Uvereni smo da demokratsko društvo nije model koji se podrazumeva sam po sebi, već je fleksibilni pojam, a da bismo ga održali moramo doneti odgovorne odluke i to zahtevati i od drugih – pre svega od onih koji deluju u ime javnosti.

Stoga će naša redakcija nastojati da pribavlja sveobuhvatne informacije o pitanjima od javnog interesa – odnosno o akcijama koje se preduzimaju u ime javnosti, kao i o investicijama i drugim troškovima koji se finansiraju iz javnih sredstava, te da kroz analize i izveštaje sastavljenih na osnovu činjenica stvori transparentniju sliku o razvoja našeg javnog života. Na taj način želimo doprineti tome da naši čitaoci formiraju svoje mišljenje na osnovu činjenica osvetljenih iz više aspekata, da vrate poverenje u medijima i smelo ostvaraju svoja demokratska prava.

Mišljenja smo da ova vrsta aktivnosti je izuzetno potrebna mađarskoj nacionalnoj zajednici u Vojvodini s obzirom na to da zbog suženog prostora delovanja mađarskih medija u Vojvodini, i novinara umornih od profesije i neprestane borbe za opstanak, ne postoje žanrovi koji zahtevaju temeljno istraživanje (istraživačko novinarstvo) i koji bi uticali na formiranje javnog mnjenja. Smatramo da je važno baviti se pitanjima koja se tiču ​​vojvođanskih Mađara sa dovoljno senzibiliteta, ali ta senzibilnost ne može istovremeno da znači ignorisanje zloupotreba koje se tiču vojvođanskih Mađara, a čiji počinioci su iz njihovih redova ili idu na njihovu štetu.

Átlátszó Vajdaság se pridružuje profesionalnoj zajednici portala za istraživačko novinarstvo Átlátszó i Átlátszó Erdély i prihvata profesionalne i etičke smernice redakcija – u skladu sa Zakonom o javnom informisanju u Srbiji i Kodeksom novinara Srbije.

Naš impresum možete pronaći ovde, ako želite da nas kontaktirate, potražite nas na ovim kontaktima!