Pokrenuli smo portal „Átlátszó Vajdaság”!

Dragi čitaoče,

Posle višemesečnih brižljivih priprema, sa ponosom predstavljam javnosti prvi mađarski istraživački portal u Vojvodini: „Átlátszó Vajdaság” (čita se: Atlatso Vajdašag, a u prevodu je: Transparentna Vojvodina)!

Pripreme i implementacija su trajali mesecima, mada je ovaj portal zapravo rezultat višegodišnjeg rada. Moram dodati i to da je pokretanje ovog portala pokušaj da nadoknadim višedecenijsko kašnjenje da vojvođanskim Mađarima i novinarskoj profesiji vratim jedan novinarski žanr koji je apsolutno potreban ovoj zajednici u današnje vreme.

Ne, nisam pogrešila u izboru reči, kada sam koristila glagol “vratiti”, jer ni sama nisam bila ubeđena da je moja kritika savremene mađarske novinarske profesije u Vojvodini u potpunosti ispravna, tj. da starije kolege nisu obezbedile smenu generacije zahtevne čitalačke publike i stručno obnavljanje kojom se efekat medije na formiranje javnog mnjenja može preovladati. A pošto je najbolji način da se hipoteze dokažu – ili opovrgnu – je njihovo ispitivanje, na magistarskim studijama sam istraživala tradicije istraživačkog novinarstva u mađarskoj mediji u Vojvodini. Pouka tog rada jeste to da i u ovoj maloj profesionalnoj zajednici su postojale preteče istraživačkog novinarstva – ako ništa drugo, neki novinari su imali stav neophodan za negovanje takvog novinarstva – i koliko su mogli, trudili su se da temeljno istražuju neugodne, pa čak i opasne teme od javnog interesa.

Istovremeno, pošto mediji ne samo obaveštavaju o javnim događajima, već i sami postaju njihova žrtva, ovo istraživanje me je ubedilo da shvatim: bilo je nemoguće ispuniti takva očekivanja kao manjina prvo u jugoslovenskom jednopartijskom sistemu, a zatim u godinama južnoslovenskih ratova, pa kasnije tokom dugotrajne konsolidacije – kada se ranjivost manjinskog života stalno i sve jače odjekivala. Ipak, osvetljavanje moje prethodne pretpostavke iz novog aspekta je samo još više potvrdilo da je konačno došlo vreme da se ovaj propust nadoknadi.

Photo: Szerda Zsófia

Novinarstvom se bavim od 2009. godine. Tokom studiranja, karijeru sam započela kao dopisnica portala Vajdaság Ma u Subotici. Od 2012. godine sam postala profesionalna novinarka nedeljnika Hét Nap, od 2014. sam bila urednica rubrike za kulturu i dobila sam nagradu Udruženja mađarskih novinara Vojvodine za mlade novinare. Posle godinu dana bila sam na ivici sagorevanja i osećala sam da me tradicionalno novinarstvo više ne ispunjava. Tražeći razloge, shvatila sam da – podstaknut uzvišenim idealizmom traganja za istinom iz irednjoškolskih dana – nisam se opredelila za ovu profesiju da bih postala još jedna hroničarka javnog života. Tada sam počela da tražim ozbiljnije profesionalne izazove. Tražila sam informacije o tome kako mogu samostalno da naučim osnovna načela istraživačkog novinarstva i tada sam pronašla seriju treninga Centra neznezavisne medije (Független Médiaközpont) u Budimpešti koja je već bila u toku i koja je bila presudna za moje buduće profesionalno napredovanje, a u međuvremenu sam učestvovala u nekoliko mentorskih programa vezanih za istraživačko novinarstvo.

Za mene je istraživačko novinarstvo ona grana novinarstva koja ne samo izveštava o trenutnoj situaciji, već, ukazivanjem na uzroke i odgovorne osobe, vodi čitaoca kroz proces otkrivanja skrivenih veza uz izlaganje posledica iztraženog slučaja, i to oslanjajući se isključivo na suve činjenice, bez personalizacije i političke pristrasnosti.

Uverena sam da je ključ zdravog demokratskog društva transparentan javni život,

u kojoj birači raspolažu sa svim informacijama potrebnim za donošenje odluka, počev od poznavanja stvarnog stanja u svom okruženju, preko odgovornosti za neopravdano trošenje svojih uplaćenih poreskih sredstava, do razumevanja mehanizama donošenja odluka njihovih izabranih predstavnika.

Zbog proširenja mog dosadašnjeg profesionalnog okvira i promena u mađarskoj politici u Vojvodini i – kao posledica toga – u uređivačkoj politici Hét Nap-a, nisam mogla da ostanem u nedeljniku, pa sam 2017. dala otkaz – sa idejom da osnujem portal Átlátszó Vajdaság. Ideja je potekla od jednog od mojih mentora, izuzetnog novinara i bivšeg radnika Átlátszóa, Andraša Bekera (Becker András), koji je nedugo posle toga napustio struku, a ja sam, u nedostatku iskustva, mentora i saradnika, odustala od svog plana.

U narednim godinama učestvovala sam u različitim projektima istraživačkog novinarstva sa manjim ili većim prekidima, u saradnji sa redakcijom Átlátszó Erdély iz Rumunije, i sa redakcijama KRIK i CINS iz Beograda. Stekla sam iskustvo kao pisac i menadžer konkursnih projekata, i upoznala sam osobenosti istraživanja činjenica u Srbiji. Nakon što smo u prekograničnom projektu pratili dešavanja na mađarskim izborima 2022. u saradnji sa redakcijama Átlátszó i Átlátszó Erdély, shvatila sam da mađarski portal koji se bavi prvenstveno sa istraživačkom novinarstvom u Vojvodini još uvek bi imao pravo da postoji, a sada više nisam videla prethodne barijere kao nepremostive, pa sam se nakon pet godina vratila mojoj ideji osnivanja portala Átlátszó Vajdaság.

Prvi i najvažniji zadatak portala Átlátszó Vajdaság je da obavlja svoju funkciju kontrole moći – i bude kočnica i protivteža političkim i finansijskim zloupotrebama.

Moj cilj je da koncepte javnih prihoda, javnih podataka i javnog interesa ispunim sadržajem na način da građani koji poštuju zakon i redovno plaćaju poreze osete težinu činjenice da – time da su nosioci javnog tereta zapravo imaju pravo na to da njihovi interesi budu odgovorno zastupljeni. Svojim radom želim dati svoj doprinos tome da se vrati poverenje u kvalitetne informacije, i da se podsticanjem kritičkog čitanja i konzumiranja vesti razvije medijska svest u društvu.

U početku ću na portalu objavljivati i pozadinska objašnjenja uz vesti koja će pomoći da se razumeju faktori koji utiču na javni život vojvođanskih Mađara i da se procesi koji se dešavaju u regionu stavljaju u kontekst. Na ove sadržaje ću se osvrnuti u narednim člancima, ali u isto vreme ću – nadam se – stvoriti bazu informacija koja će biti korisna svakome ko želi ažurne informacije o Vojvodini.

Uverena sam da ću vremenom uspeti da proširim vojvođansku redakciju, ali do tada će čitaocima biti na raspolaganju moji tekstovi. Tim redakcije Átlátszó u Mađarskoj je takođe doprineo rezultatima mog rada. Pokretanje ovog sajta ne bi bilo moguće bez stručne pomoći i podrške te redakcije. Zahvaljujem im se na poverenju i trudu!

Sadržaji portala Átlátszó Vajdaság biće dostupni svima besplatno, ali njihova priprema zahteva novčana sredstva. Deo troškova nameravam da pokrijem iz sredstava granta, ali pored toga računam i na priloge čitalaca. Zato vas molim, ako vam je važna sloboda mišljenja i informisanja, ako cenite moj rad i ako ste u mogućnosti, podržite kvalitetno informisanje i portal Átlátszó Vajdaság.

Virág Gyurkovics, osnivač i glavna urednica