Rólunk

Az Átlátszó Vajdaság célja a minőségi médiatartalmak előállítása és publikálása. Portálunk nem a hírmennyiségben, -gyorsaságban és a kattintások számában kíván versenyre kelni, hanem a nyilvánosság előtt korábban ismeretlen tényekre és összefüggésekre szeretne rávilágítani.  

Meggyőződésünk, hogy a demokratikus társadalom nem egy alapértelmezett modell, hanem egy olyan képlékeny fogalom, amelynek fenntartása érdekében felelős döntéseket kell hoznunk, és ugyanezt meg kell követelnünk másoktól is – elsősorban azoktól, akik a köz nevében járnak el.  

Az Átlátszó Vajdaság ezért arra fog törekedni, hogy a közérdekű kérdésekben – vagyis a köznép képviseletében tett lépésekről, illetve a közpénzből finanszírozott beruházásokról és egyéb kiadásokról – hozzájusson a teljes körű információkhoz, és a tények alapján megírt elemzések, riportok révén átláthatóbb képet fessen közéletünk alakulásáról. Hozzájárulva ezzel ahhoz, hogy az olvasóink több aspektusra alapozva alakíthassák ki véleményüket, visszanyerjék a nyilvánosságba vetett bizalmukat, és merjenek élni a demokratikus jogaikkal.  

Meglátásunk szerint a vajdasági magyar nemzeti közösségnek különösen nagy szüksége van erre a fajta tevékenységre, tekintettel arra, hogy a beszűkült vajdasági magyar médiatér, a szakmába belefásult újságírók és az állandó létfenntartásért folytatott küzdelmek miatt az olyan, alapos utánajárást igénylő műfajok, mint amilyen a tényfeltáró újságírás, hiányoznak a közvélemény formálásához. Fontosnak tartjuk, hogy a vajdasági magyarságot érintő kérdésekhez kellő érzékenységgel közelítsünk, ugyanakkor ez az érzékenység nem jelenthet struccpolitikát a vajdasági magyarokat érintő, az általuk vagy az ő rovásukra elkövetett visszaélésekben. 

Az Átlátszó Vajdaság csatlakozik az Átlátszó és az Átlátszó Erdély tényfeltáró portálok szakmai közösségéhez, elfogadja a szerkesztőségek szakmai és etikai irányelveit, amelyeket munkája során – a szerbiai tömegtájékoztatásról és médiáról szóló törvénnyel, illetve a Szerbiai újságírók kódexével összhangban – szem előtt fog tartani. 

Impresszumunkat itt találod, ha kapcsolatba lépnél velünk, ezeken az elérhetőségeken keress minket!